Održan vanredni kongres ETTU u Budimpešti

U Budimpešti je, tokom održavanja Mađarskog ITTF Open-a, održan vanredni kongres Evropske stonoteniske unije. Pitanje budućnosti evropskog stonog tenisa bilo je u fokusu, kao i održivost evropskih klupskih takmičenja i sistema rangiranja za ITTF rang listu.

Crnu Goru je na kongresu je predstavljala Sunčica Rogić, sekretar STSCG.

Vanredni kongres podstakao je diskusiju među učesnicima, posebno zbog činjenice da su predstavnici ITTF-a bili prisutni. Jedna od inicijativa je pokretanje novog evropskog takmičenja za klubove – “Evropski trofej”, koji će omogućiti masovnije učešće evropskih klubova, koji ne učestvuju u Ligi šampiona i Evropskom kupu. Sve odluke po navedenim pitanjima donosiće se na redovnom kongresu, koji će se održati u Varšavi tokom Evropskog seniorskog prvenstva u septembru 2020. godine.

Predstavljen je progres organizacionog tima predstojećeg Evropskog prvenstva za mlade, koje će se održati u Zagrebu, kao i detalji organizacije Evropskog prvenstva za seniore, koje će se održati u Varšavi.

Za STSCG, važna informacija predstavljena na Kongresu je činjenica da je Crna Gora dobila podršku od ETTU komisije za razvoj, koja će sufinansirati održavanje kadetskog kampa i obuke za trenere u 2020. godini. Ovo je prvi crnogorski projekat koji je podržan od strane ETTU, a detalji oko organizacije kampa biće definisani u toku narednog mjeseca.

Pored toga, stonoteniska javnost je informisana da je održavanje Svjetskog prvenstva u Busanu, pod prijetnjom širenja COVID-19 virusa odloženo za kraj juna 2020.